Żur

SKŁADNIKI:
– 1 butelka Żurku z Kochanowa,
– 1,5 litra bulionu,
– pieczarki lub inne grzyby
– 200g boczku,
– 200g kiełbasy wiejskiej,
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz, majeranek,
– jajka,
– ugotowane ziemniaki

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy powoli na małym ogniu aby wytopić tłuszcz.
Dodajemy pokrojoną kiełbasę. Po podsmażeniu zdejmujemy boczek i kiełbasę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z grzybami na wytopionym tłuszczu.
Do bulionu wlewamy żurek. Po 10 minutach gotowania dodajemy cebulę, boczek i kiełbasę, doprawić solą wedle uznania, pieprzem, czosnkiem i sporą garść majeranku.

Gotowy żurek podawać z jajkiem i ziemniakami.